Het vFAS JAARCONGRES | PAPENDAL

DONDERDAG 4 APRIL &
VRIJDAG 5 APRIL 2019
{

Speelkind in toga

Irma Hartog

Tijdens een van de theaterworkshops die Irma Hartog geeft vertelde een deelneemster, ze heette Marjoleine, haar de volgende treffende anekdote:

Marjoleine moest een speech houden tijdens een feestelijk diner ter ere van haar vader, die werkzaam was als advocaat. Ze vond dat in eerste instantie doodeng, maar toen ze haar toga  aantrok (ze was sinds kort zelf ook advocate), kon ze even ontsnappen aan zichzelf, ‘speelde’ als het ware de rol van advocate en ze ging ‘los’

Zodra Marjoleine haar toga aantrok, stapte ze direct in de wereld van de advocatuur. Ze ‘was’ ineens die steengoeie advocate. Het ‘uniform’ gaf haar status en meteen ook vleugels. Weg was haar verlegenheid en ze begon vol vuur aan haar speech.

Dit is nu precies wat ‘de kracht van de verbeelding’ met je kan doen. Geef een kind een boa om en het waant zich een ‘grande dame’! 
En zo zijn er meer ‘trucjes’ om jezelf krachtig te laten voelen, vlak voor het “performen” in de rechtszaal. Want performen moeten jullie.

En zo zijn er meer ‘trucjes’ om jezelf krachtig te laten voelen, vlak voor het “performen” in de rechtszaal. Want performen moeten jullie!

Een paar maanden geleden mocht Irma voor haar rol in de politieserie ‘Smeris’ waarin zij een advocate speelt (jawel!), meelopen met een familierechtadvocate. Voor Irma als actrice was dit smullen, niet in de laatste plaats omdat zij in de rechtszaal zoveel raakvlaken zag met haar eigen vak. Het spel dat gespeeld werd, de lichaamstaal van de advocaten die volgens Irma voor of soms ook tegen hen werkte. Bij sommige sprekers viel nog wel wat te halen … 

Irma verheugd zich er enorm op om tijdens haar workshop ‘Speelkind in toga’ te gaan onderzoeken hoe het eigenlijk zit met de lichaamstaal, houding en stemgebruik . En hoe je al deze, niet te onderschatten expressiemiddelen voor je kunt laten werken in je optreden.

Ook is er aandacht voor het omgaan met eventuele plankenkoorts, die zomaar kan toeslaan, ook na jaren ervaring (Irma zelf weet daar alles van). De basis van alles is natuurlijk ontspanning, na een klassikale warming up volgen ontspanningsoefeningen. Ook gaan jullie met je stem aan de slag en ook met jullie zintuigen. Op de vloer wordt geimproviseerd en zal er ook voorgedragen worden. 

Naast al deze theater-en presentatietechnieken, zal Irma ook nog aandacht besteden aan de  communicatie met het kind. O.a. door het aanreiken van speelse oefeningen. Een daarvan is de oefening ‘Het klachtentheater’, waarin het kind (tijdens de workshop speel jezelf het kind) een klacht of een ongewenste situatie letterlijk in scène mag zetten en waarin je uiteindelijk ook van rol gaat wisselen. Door deze speelse oefening krijgt het kind inzichten door gevoelens te doorleven. De oefening is eenvoudig toe te passen in een kleine ruimte, ter afwisseling van de gesprekken die jullie met kinderen voeren.

Want Plato zei het al:  ‘Je leert iemand beter kennen door een uur spelen dan door een jaar praten’

Irma hoopt dat de deelnemers aan haar workshop een beetje ‘uit het hoofd’ kunnen komen en dat zij het lichaam durven laten spreken. Dat de deelnemers zich zullen verliezen in het spel en vooral kunnen ervaren wat een vrijheid dat oplevert!

Irma Hartog is actrice, theater /kindercoach en auteur van het boek Speelkind. Zij studeerde in 1989 af aan de toneelacademie Maastricht. Irma speelde o.a.in de film ‘De Eetclub ‘of bijvoorbeeld de t.v. serie ‘Smeris. Daarnaast speelt zij in diverse toneelproducties in het land.

In haar theaterworkshops geeft zij zowel les aan kinderen als volwassenen. Daarnaast is Irma gastdocente aan de  kindercoachopleiding ‘De magie van kindercoaching'.

» Terug naar het programma

Donderdag 4 april &
Vrijdag 5 april 2019
Direct inschrijven