9 en 10 juni 2022 vFAS JAARCONGRES
{

Omgaan met hoge stress en traumatische reacties

Mensen die in een echtscheiding zitten hebben te maken met hoge mate van acute of zelfs traumatische stress. Dit zal hoogstwaarschijnlijk ook het geval zijn bij de cliënten die jullie begeleiden. Dit leidt veelal tot ontregeling van lichaam, brein en geest, wat op hun beurt de interactie kan ontregelen of doen escaleren.  Dit kan zowel je eigen samenwerking met je cliënt bemoeilijken, alsook in de weg staan van effectieve resolutie van zaken met bijvoorbeeld (echt)partners. Hoe kunnen we als familierechtadvocaten en scheidingsmediators zulke reacties nog sneller leren herkennen en effectiever helpen reguleren in het dagelijkse werk?

Wellicht heb je al ervaring met het zien van nonverbale signalen die duiden op hogere niveaus van emotie bij een cliënt. In deze workshop zetten we een volgende stap door je observerend vermogen verder te verfijnen, zodat je voorsignalen van ontregeling nóg sneller kan waarnemen en reguleren. Je leert over een nieuwe versie van het Window of Tolerance model, welke subtiele nonverbale indicatoren een beginnende ontregeling signaleren en je krijgt de kans om te oefenen met enkele effectieve technieken voor zogenaamde co-regulatie van ontregelingen.

 

 

Na deze workshop:

  • weet je welke signalen duiden op hoge mate van (traumatische) stress in het autonome zenuwstelsel van een cliënt (Kennis);
  • heb je nieuwe vaardigheden om vroegtijdig signalen van (traumatische) stressreacties op te pikken en te reguleren (Vaardigheden);
  • ervaar je meer overzicht en grip in gesprekken met cliënten die snel ontregelen of escaleren.

Keywords:
Window of Tolerance, stressreacties, nonverbale signalen, autonome zenuwstelsel en gesprekstechnieken.

Joost Haagsma, MSc werkt als trainer met juridisch professionals die kwetsbare cliënten begeleiden. Vanuit zijn ervaring in het werk met asielzoekers helpt hij hen vaardigheden te ontwikkelen rondom het effectief communiceren met getraumatiseerde cliënten maar ook rondom interculturele communicatie. Naast zijn werk als zelfstandig trainer werkt hij als docent culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht.  

Bas Snippert, MSc is stress- en vitaliteitexpert. Hij is auteur van De Vitaliteitrevolutie (2020) en werkzaam als Hoofd Leren & Ontwikkelen bij het Nederlands Expertisecentrum Vitaliteit. Met zijn bedrijf Optimize Me geeft hij coaching en training voor meer vitaliteit op het werk. In zijn praktijk Shift Happens ondersteunt hij mensen bij het verwerken van traumatische stress en burn-out.

  •  

» Terug naar het programma

Donderdag 9 en
Vrijdag 10 juni 2022
Direct inschrijven