Het vFAS JAARCONGRES | PAPENDAL

DONDERDAG 4 APRIL &
VRIJDAG 5 APRIL 2019
{

Hoe overleeft de mediator de mediation?

Rembrandt Zuijderhoudt

Het handwerk van de mediator doet ook iets met haar / hem.

Er is de euforie van de doorbraak in de vechtscheiding, er is het zelfvertrouwen als de praktijk floreert, er is het plezier in goede collegiale samenwerking, er is de zingeving in het verrichten van werk voor dat anderen - zeker als die kwetsbaar zijn - gerechtigheid, vrede en veiligheid biedt.

Maar er zijn ook bedreigingen: het afbrokkelend zelfvertrouwen als een paar mediations niet met een vaststellingsovereenkomst eindigen, slapeloze nachten bij een klacht, onrust door wanbetalers, de confrontatie met steeds weer onredelijkheid - en op dieper niveau de vraag wat dit werk met de mediator doet: ligt een burn-out op de loer? Zal ik geduldig blijven of aan dit werk 'slijten' of cynisch worden? Wat doet het omgaan met disfunctioneel gedrag, met persoonlijkheidsstoornissen, met mijn mensbeeld, empathie en geweten?

Deze workshop gaat over zaken die het de mediator niet gemakkelijk maken, die ‘onder de huid’ kunnen gaan zitten, die zich veelal voordoen in vaste patronen van interactie en gedrag (zeker waar het persoonlijkheidsgestoorde mensen betreft).  De intra- en interpersoonlijke patronen worden toegelicht en vervolgens interactief doorgewerkt.

Rembrandt Zuijderhoudt is na zo'n dertig jaar gestopt als praktiserend psychiater / psychotherapeut en werkt deels in het gezondheidsrecht (onder andere als lid-jurist in het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg), maar vooral als procesbegeleider en coach in professionele settings. Zo treedt hij op als co-mediator in mediations in maatschappen (vooral medici en advocaten), en doet hij intervisiebegeleidingen bij leden van de VFAS.

» Terug naar het programma

Donderdag 4 april &
Vrijdag 5 april 2019
Direct inschrijven