Het vFAS JAARCONGRES | PAPENDAL

DONDERDAG 4 APRIL &
VRIJDAG 5 APRIL 2019
{

Hey Gast … Stop met oordelen en zet je cliënten op AAN

Peter Gossen

Deze workshop zal onder andere gaan over het fenomenologisch waarnemen.
Bij het werken als begeleider van processen tussen mensen is het fenomenologisch waarnemen een kunst op zich. Je werkt als professional met informatie van de mensen welke bij je op bezoek zijn. Die informatie neem je waar en wordt daarbij gevoed door je eigen “model van de wereld”, je eigen referentiekader. Vanuit dit perspectief vorm je een oordeel. Eigenlijk iets heel menselijks, en … dat moet het ook blijven.
Toch is het handig als we ons aanleren dat we ook op een andere wijze kunnen observeren. Fenomenologisch waarnemen is dat wat tot je komt ‘voor waar nemen’, zonder oordeel, zonder interpretatie, puur als informatie. Het kan ons helpen in een goede verbinding te komen. Waarnemingsvermogen en intuïtie, juist deze vermogens hebben we nodig bij het begeleiden van onze cliënten en hun systeem. Aan hoe wij de relatie met onze cliënt en diens systeem beleven, hoe we ons op een objectieve wijze verbinden.
Hoe we uiteindelijk onze cliënten motiveren in plaats van alleen maar te overtuigen.

Tijdens de workshop wordt kort stil gestaan bij hoe onze eigen waarneming tot stand komt. Hoe zit onze structuur in elkaar, welke maskers hebben we om onze structuur in stand te houden. En wat gebeurt er wanneer we deze maskers minder gebruiken, welke zaken worden dan zichtbaar?

Peter Gossen, zal tijdens de workshop deze materie uiteenzetten (kaderen), aangevuld met voorbeelden van eigen ervaringen uit zijn praktijk. Op gezette momenten wordt er geoefend met de materie. Het doel van alle workshoppen is hetzelfde, de weg ernaar toe is vaak variabel. Geen workshop is hetzelfde, het soort oefeningen of de volgorde wordt bepaald door de kennis, interesse en dynamiek van de totale groep. Veel interactie tussen alle deelnemers is een absolute bron van energie. 

Peter Gossen is geboren op 10 augustus 1961 in Den Haag. Sedert april 2006 is hij eigenaar, directeur van de MFC-groep. Peter is zelfstandig trainer, int. psychotherapeut en executive/ team coach. Hij is voor BGL & partners werkzaam als trainer/supervisor in de opleiding Pubercoach, Kinder- en Jeugdtherapie en de opleiding tot Trainer en opleiding tot Mediator en voor MeerMKB als executive coach in het MKB.  

» Terug naar het programma

Donderdag 4 april &
Vrijdag 5 april 2019
Direct inschrijven