9 en 10 juni 2022 vFAS JAARCONGRES
{

Het geheim van Huiselijk geweld... waarom blijft ze (hij)

Als je wordt geslagen, ga je toch weg?

In Nederland hebben jaarlijks tussen de 200.000 en 230.000 mensen te maken met ernstig of herhaald huiselijk geweld. Daarmee is dit de meest voorkomende vorm van geweld. Iedere organisatie groot of klein, herbergt slachtoffers van huiselijk geweld:  op elk schoolplein staan 2 of 3 moeders (of vaders) die ook slachtoffer zijn, zo ook bij de sportclub, of de sportschool of op het zonnige terras …

De term ‘huiselijk geweld´ verwijst naar fysiek, seksueel of psychisch geweld dat gepleegd wordt door iemand uit de huiselijke kring. Bijvoorbeeld door een (ex-)partner, familielid of huisvriend van het slachtoffer. Er is vaak sprake van een machtsverschil waarbij het slachtoffer afhankelijk is van de dader. Veel gevallen van huiselijk geweld vinden buiten het zicht van anderen plaats, waardoor ze onopgemerkt blijven voor de omgeving. De cijfers die bekend zijn, zijn verontrustend.

Wanneer de partner die slachtoffer is van vooral psychisch geweld eindelijk zo moedig is om uit het geweld te stappen lopen ze tegen een enorme muur van onbegrip aan. Ook voor familierechtadvocaten en scheidingsmediators is het vaak heel moeilijk te zien welk leed er daadwerkelijk achter schuil gaat .Voor advocaten en mediators is het belangrijk om te leren hoe ze omgaan met hun onderbuikgevoel. Kritische vragen stellen en vooral doorvragen. Nieuwsgierig te zijn zonder oordeel.

 

Met de juiste kennis kan er veel eerder hulp worden geboden ipv het weg te schrijven als “complexe scheiding”. Wanneer er huiselijk geweld ligt onder de problemen is het van belang deze partners niet samen aan tafel te zetten. Het slachtoffer zal( door angst) nooit in staat zijn met een open houding aan een gesprek deel te nemen. Zo kan meer en onnodig leed worden voorkomen.

Het beeld van de kwetsbare vrouw in een zwakke sociaaleconomische positie die we vaak hebben is niet juist. Het stigma van de zwakke vrouw creëert een blinde vlek waardoor we de signalen in onze directe omgeving missen.

Na deze workshop ben je beter in staat:

  • Het onzichtbare zichtbaar te maken;
  • Signalen van huiselijk geweld te herkennen;
  • In te zien dat niets is wat het lijkt;
  • Te beoordelen of het klopt wat je ziet;
  • Hoe te handelen wanneer er sprake is van intieme terreur (contra indicatie voor mediation)
  • De pleger en het slachtoffer herkennen.

Keywords:
Intuïtie, realiteit versus het beeld van de realiteit, psychisch geweld, gashlighting, lef.

Anita Wix is als geen ander instaat om de luisteraar mee te nemen in de gevoelswereld van een slachtoffer en de denkwereld van een pleger. Ze geeft als ervaringsprofessional al meer dan 10 jaar lezingen, presentaties, trainingen en workshops over geweld achter de voordeur. Ze is gastdocent en schreef een boek over haar persoonlijke verhaal. Ze zet zit met hart en ziel in om dit taboe onderwerp bespreekbaar te maken. Samen met Maaike Brunekreef ontwikkelde ze het Achter de voordeur spel waarmee ze trainingen geeft bij o.a. Politie, Witte kruis, Gezondheidszorg, Kinderdagopvang , Bestuurders en Beleidsmakers. Ze was keynote speaker op het landelijk politie congres en was gast in diverse talkshows over dit onderwerp. Ze staat in verschillende vakbladen.

 

» Terug naar het programma

Donderdag 9 en
Vrijdag 10 juni 2022
Direct inschrijven