9 en 10 juni 2022 vFAS JAARCONGRES
{

Emotie management & coping bekeken vanuit het perspectief van de professional

Familierecht advocaten en scheidingsmediators vergelijken hun werkveld wel eens met het betreden van een emotionele arena. Een echtscheiding is namelijk nooit makkelijk. Voor degenen die het meemaken, wordt het vaak beschouwd als één van de meest emotionele gebeurtenissen die je in je leven kunt meemaken. Het roept veel emoties en gevoelens op, zoals verdriet, angst, boosheid, onbegrip en onzekerheid. 

Tijdens een viergesprek of bemiddeling kunnen de emoties hoog oplopen. Vanuit je werk ben je vooral bezig om alles in goede banen te leiden. Alleen waar we soms minder bij stil staan is dat je als professional op dat soort momenten zelf ook met bepaalde emoties en gevoelens kunt zitten. En deze kunnen soms ook nog eens in strijd zijn met de emoties en het gedrag dat we op dat moment professioneel gezien moeten vertonen. In de wetenschap wordt dit ook wel emotionele dissonantie genoemd en uit onderzoek blijkt dat dit zeer uitputtend kan zijn. In deze workshop staat de professional centraal en bekijken we hoe je jouw emoties kunt managen tijdens oplopende spanningen en hoe je jouw gedrag hierop kunt aanpassen. 

In deze workshop leer je:

  • Hoe emoties je gedrag beïnvloeden;
  • Hoe je je emotionele proces in kaart kunt brengen;
  • Wat surface acting inhoudt en hoe dit kan leiden tot emotionele dissonantie;
  • Hoe jij omgaat met emoties en waar dat vandaan komt;
  • Hoe je meer grip kunt krijgen op de emoties die soms hoog op kunnen lopen.

 

Keywords:
primaire en secundaire emoties, mythes over emoties, ontwikkeling emotieregulatie, display rules, surface acting, coping strategieën, behoefte achter de emotie.

Kayin Hopstaken-Mui is van huis uit onderwijs- en ontwikkelingspsycholoog. Ze houdt zich veel bezig met onderwerpen als leren en presteren en het verklaren en bijsturen van gedrag. Voordat ze voor haarzelf begon heeft ze lang in het onderwijs gezeten. Ze werkte als wetenschappelijk docent bij de opleidingen psychologie en pedagogische wetenschappen en was trainer in sociale vaardigheden bij de Erasmus Universiteit.

In 2016 richtte Kayin LEF op. Vanuit LEF ondersteunt ze mensen in hun persoonlijke- en professionele ontwikkelingsproces d.m.v. training, coaching en intervisie. Haar werk kenmerkt zich door wetenschappelijke kennis en inzichten te koppelen aan praktische oefeningen, zodat het geleerde direct in de praktijk toegepast kan worden.

Ook werkt Kayin als erkende intervisiebegeleider bij de vFAS en NOvA. Naast intervisiebegeleiding biedt ze voor de vFAS een exclusief vaardighedenprogramma aan genaamd ‘de emotionele arena’. Veel vFAS-leden stellen bij Kayin een dagprogramma samen bestaande uit vaardigheden en intervisie, zo kunnen ze in 1 dag zowel hun vaardigheids- als intervisiepunten behalen.

Kijk voor meer informatie op www.durvenveranderen.nl/intervisie

» Terug naar het programma

Donderdag 9 en
Vrijdag 10 juni 2022
Direct inschrijven