9 en 10 juni 2022 vFAS JAARCONGRES
{

Eigen aandeel in de dynamiek bij mediation, viergesprek en zitting

Je herkent het vast wel. In een viergesprek of in de zittingszaal lukt het maar niet uit de strijd te blijven. Van partijen weten we dat het zo kan werken en hebben we tools om daar wat aan te doen. Soms ligt het echter niet aan partijen maar (meer) aan de advocaten. 
Natuurlijk ligt het aan partijen of aan de andere advocaat. Want zelf hebben we steeds de-escaleren voor ogen en gaan we voor de belangen van beide partijen of in elk geval voor de belangen van de kinderen. Als de andere advocaat nu ook eens zou de-escaleren in plaats van steeds opnieuw de strijd aan te gaan. Zo hinderlijk. En op zitting helpt de opstelling van de rechter vaak ook niet. Wanneer neemt die bijvoorbeeld nou eens gewoon een beslissing? Er is al zoveel vergeefs geprobeerd! 

Herken je hier iets van? In deze workshop gaan we niet de ander (cliënt, wederpartij, andere advocaat, de rechter) onderzoeken maar gaan we naar onszelf kijken. Wat doe ik waardoor de situatie zo blijft bestaan? Misschien doe je alles even goed en draag je nooit bij aan de strijd, maar heeeeeeel misschien ook wel eens wel.

Doel is dat je bij jezelf beter of eerder herkent wanneer je bijdraagt aan escalatie ipv aan de-escalatie en dat je vervolgens mogelijkheden hebt om je gedrag te veranderen. Deels werken we in twee- of drietallen, deels delen we info en inzichten in de groep.

Keywords:
Logische niveaus om te analyseren, overtuigen om mogelijke alternatieven te vinden, verboden en geboden om te zien wat we doen als het spannend wordt, eigen spoor en spoor van de ander, darten of puzzelen, mediation vaardigheden ipv discussie vaardigheden.

Peter de Beer is familierechter, coach en trainer. Trainingen gaan vaak over de dynamiek op zitting en de rol daarin van rechters, advocaten en partijen. Wat hij in de praktijk van het werk en de trainingen ervaart is dat veel mensen, onder wie hijzelf, soms toch eerder naar de ander kijken dan naar zichzelf om uit een situatie te komen. En soms levert dit omdraaien, dus naar jezelf kijken en iets in het eigen gedrag veranderen, verrassende resultaten op.

» Terug naar het programma

Donderdag 9 en
Vrijdag 10 juni 2022
Direct inschrijven