Het vFAS JAARCONGRES | PAPENDAL

DONDERDAG 4 APRIL &
VRIJDAG 5 APRIL 2019
{

EFT: een bruikbaar model voor mediation

Petra Deij

Emotionally Focused Therapy is een model voor partnerrelatietherapie dat goed bruikbaar blijkt te zijn bij mediation. Bij conflicten zijn alle betrokkenen gekwetst, bos, verdrietig, verontwaardigd: de emoties klotsen tegen de muren op. Het maken van afspraken blijkt lastig zo niet onmogelijk, gemaakte afspraken worden herroepen. Kennelijk werkt het niet om partijen ‘als volwassenen met elkaar te laten praten’, ook niet als iedereen zich dit van harte voorneemt. Door gebruik te maken van EFT gaat de mediator/advocaat juist op de emoties in en geeft ze plaats op zodanige wijze dat ze de zaak niet meer regeren en eerder voor in plaats van tegen het proces werken. In EFT wordt gekeken hoe het vastzittende patroon dat zorgt voor al die reuring kan worden ontward en verhelderd. EFT is niet alleen inzetbaar bij scheidingsmediation maar ook bij erfrechtkwesties, want ook hier kunnen de gemoederen danig oplopen.

In deze workshop kunt u het volgende verwachten krijgt u een globale kennismaking met (of opfrisser van) EFT; waarbij de nadruk natuurlijk ligt op de bruikbaarheid voor mediation. We bekijken wat brein en emoties met elkaar te maken hebben en hoe dat ten goede van het proces kan worden gekeerd. We doen (persoonlijke) oefeningen, er zal een demonstratie (rollenspel) zijn die gezamenlijk wordt ontleed op toon, sfeer en interventies. En u gaat zelf aan de slag, het is de bedoeling dat we vooral ‘doen’ en minder ‘praten over’.

Petra Deij is systeemtherapeut, supervisor en opleider en gecertificeerd EFT-therapeut en supervisor. Zij geeft vaak les, verzorgt regelmatig workshops en presentaties op congressen, publiceert in vakbladen en is auteur van twee boeken over EFT: Verder na een Affaire en Zorgvuldig Scheiden. Petra woont en werkt in Utrecht, zowel in de GGZ als in eigen praktijk.

 

» Terug naar het programma

Donderdag 4 april &
Vrijdag 5 april 2019
Direct inschrijven