9 en 10 juni 2022 vFAS JAARCONGRES
{

Effectief omgaan met cultuurverschillen

We weten dat er verschillende culturen zijn, maar weet je ook hoe je deze cultuurverschillen in een gesprek kunt herkennen? En belangrijker nog; heb je de vaardigheid om jouw communicatie zo aan te passen zodat je gesprekspartner zich begrepen voelt en de inhoud van jouw boodschap kan accepteren?

In deze workshop geven we aan de hand van een visueel model een overzicht van de belangrijkste culturele groepen en hun belangrijkste kenmerken. Vervolgens gaan we door middel van mind mapping in kaart brengen welke communicatiestijlen en cultuurverschillen het meest zichtbaar zijn in de praktijk van de mediation en familierechtadvocatuur, en hoe je deze cultuurverschillen aan de hand van de retoriek en het gedrag in de client kunt herkennen.

 Daarna wordt aan de hand van ingebrachte casuïstiek geoefend met het effectief communiceren; wat heeft de client van jou nodig om zich gehoord en begrepen te voelen, waardoor de inhoud van het advies ook acceptabel wordt?

 

 

Na deze workshop bent u in staat om:

  • De belangrijkste culturele groepen en hun kenmerken te herkennen;
  • Cultuurverschillen zoals spreekstijl; gebruik van emotie: focus op relatie of feiten; en onderhandelingsstijlen te herkennen;
  • Communicatie zo vorm te geven dat mensen uit andere culturen zich gehoord voelen;
  • Uw communicatiestijl zo aan te passen dat hij past bij de verwachtingen van de ander waardoor zij de inhoud van de boodschap kunnen accepteren.

Keywords:
Cultuurverschillen en effectieve communicatie.

Anne-Marie Dingemans MBA is gespecialiseerd in cultuurverschillen. Ze geeft interculturele trainingen aan binnen- en buitenlandse universiteiten, onderzoeksinstituten en internationaal actieve organisaties. Haar missie is om vanuit wetenschappelijke inzichten mensen praktisch toepasbaar advies te kunnen geven voor hun internationale interacties en omvanuit inclusivitiet (organisatie-)doelen te optimaliseren.   

  •  

» Terug naar het programma

Donderdag 9 en
Vrijdag 10 juni 2022
Direct inschrijven