Het vFAS JAARCONGRES | PAPENDAL

DONDERDAG 4 APRIL &
VRIJDAG 5 APRIL 2019
{

Effecten van scheiding op kinderen/tieners

Bas van Raak

Op 11 januari 2019 stond er een krantenartikel in de Volkskrant met als titel: “Permanent pendelen tussen twee ouders wat doet dat met kinderen? Een interessante reportage over co-ouderschap en de gevolgen voor kinderen.

Tijdens deze workshop gaan we in op tieners. Tieners worstelen al veel met emoties maar krijgen tijdens een scheiding van ouders te maken met nog meer verschillende emoties. Maar wat zijn dat nu, emoties? En hoe kun je de emotieleer gebruiken bij tieners? Tijdens de workshop krijg je hier handvatten voor.  

Daarnaast bespreken we hoe je in gesprek gaat met tieners rondom scheidingen en wat jouw rol daarin is. Zowel in mijn praktijk als op school zie ik dat een scheiding veel impact heeft op tieners. Er ontstaan motivatieproblemen, stress neemt toe, ze gaan spijbelen, komen vaak te laat enz. Tieners zijn vooral bang voor wat er allemaal gaat gebeuren, maar hoe kun je met die angsten werken? Het is belangrijk om kinderen te betrekken bij de verschillende gesprekken. Kennis van het tienerbrein is hierbij van groot belang. 

Na afloop van de workshop heb je meer kennis gekregen van die onvoorspelbare tiener die aan het worstelen is met zichzelf en ook nog eens in een scheiding van zijn ouders is terecht gekomen. Na afloop heb je kennis van:

  • Wat emoties zijn en wat emotieleer is en hoe je dat moet gebruiken bij kinderen/tieners.
  • Wat voor invloed scheidingen hebben op tieners.
  • Hoe je in gesprek gaat met tieners rondom scheidingen en wat jouw rol daarin is.
  • Hoe je tieners kunt betrekken bij het gesprek.
  • Tieners hebben te maken met angsten en hoe je hiermee kunt werken.
  • Hoe het tienerbrein werkt.

Bas van Raak is al ruim 20 jaar werkzaam op een middelbare school en werkt daar nog steeds. Als zelfstandige geeft hij al jaren jongeren en ouders positief richting op basis van emotiemanagement. Ook is Bas workshops en lezingen voor scholen en bedrijven gaan geven, waarbij diverse thema’s zoals motivatie, pesten en uiteraard emoties centraal stonden. Naast Master of Education is Bas meervoudig gecertificeerd trainer (Emotiemanagement, EnergyFinder en Het Begint Bij Mij).

L.I.V.E. Luisteren + Inleven + Verbinden = Energie
L.I.V.E. is de basis voor zijn manier van denken en werken. Hij kan zich goed inleven in een ander en de situaties waarin de tiener zich bevindt. Door zijn eigen positiviteit kan hij veranderingen voor elkaar krijgen zodat zowel de tiener als de volwassenen in actie gaan. Het is daarbij belangrijk om te focussen op waar iemand goed in is.

» Terug naar het programma

Donderdag 4 april &
Vrijdag 5 april 2019
Direct inschrijven