Het vFAS JAARCONGRES | PAPENDAL

DONDERDAG 4 APRIL &
VRIJDAG 5 APRIL 2019
{

Denkfouten

Suzanne Weusten

Hoe werkt ons brein?
Om denkfouten te herkennen en voorkomen is het belangrijk om te weten hoe we informatie opnemen en verwerken. De workshop begint met uitleg van de zes principes van het brein: we denken in patronen, in oorzaak en gevolg, we kunnen niet met onzekerheid omgaan, we hebben een afkeer van verlies, we overschatten onszelf en we laten ons beïnvloeden door de groep.

Zeven denkfouten
We behandelen zeven denkfouten die veel voorkomen in de praktijk van mediators en scheidingsadvocaten, zoals de confirmation bias, het halo-effect en het beschikbaarheidseffect.

Wat kun je eraan doen? 
We bespreken vervolgens voorbeelden van denkfouten uit de praktijk. Wat kun je eraan doen en hoe kun je ze voorkomen?

 

Suzanne Weusten is psycholoog. Ze was hoofdredacteur van Psychologie Magazine en lid van de hoofdredactie van de Volkskrant. Ze is oprichter van de Denkacademie, het opleidingsinstituut van de Argumentenfabriek en geeft trainingen in helder denken en argumenteren.

In 2017 verscheen bij Atlas Contact haar boek: Wij zijn slim en andere dwaalwegen van het denken en begin dit jaar Mentale uitglijders, alledaagse denkfouten in de actualiteit. Ze zat in de redactie van het Human televisieprogramma Dat had je gedacht, en schrijft een blog over denkfouten voor Brainwash.

» Terug naar het programma

Donderdag 4 april &
Vrijdag 5 april 2019
Direct inschrijven