9 en 10 juni 2022 vFAS JAARCONGRES
{

De mystieke weg; Zelfonderzoek en contemplatie in mediation

Advocaat-mediators hebben een talent om met kennis van zaken tot een heldere probleemanalyse te komen en daarmee bij te dragen aan een werkbare oplossing.  Dit is voor partijen in een mediation van onschatbare waarde.  Valkuil is echter dat de mediator daarmee snel in een doe-modus komt.  Deze training nodigt jou uit om terug te keren naar een zijns-modus.

In de ene mediation ben je meer in verbinding met partijen dan in de andere. In de ene mediation gebeuren er meer kleine wondertjes aan tafel dan in de andere.  In de ene mediation heb je het gevoel harder te moeten werken dan in de andere. Voor een deel ligt dat aan partijen en voor een deel ligt dat aan ons als mediator.

Interessant is hoe we er zelf bijzitten. Zijn we druk in ons hoofd of zijn we rustig?  Zijn wij bang voor een crisis of zien we daarin juist een kans?  Voelen wij ons verantwoordelijk voor het resultaat of alleen voor het proces? Willen we leiden of willen we volgen?

Deze workshop gaat over de persoon van de mediator. Je wordt uitgenodigd om steeds terug te keren naar jezelf, om uit je hoofd en in je hart te komen en vanuit de wezenlijke verbinding met jezelf de verbinding met partijen te zoeken. Er wordt een beroep gedaan op jouw subtiele sensitiviteit, en je wordt gestimuleerd om het antwoord op de vraag wat er op dit moment nodig is steeds weer te laten opkomen vanuit de stilte in jezelf. Om vervolgens daarop te vertrouwen en daar expressie aan te geven, ook als dat raar of oncomfortabel voelt. Je wordt uitgedaagd om vanuit jouw innerlijk kompas iets te doen wat je misschien eng vindt om te doen.

Ik maak gebruik van in de advocatenpraktijk ongebruikelijke werkvormen die behulpzaam zijn bij het in contact komen met de stilte in jezelf, bij het vergroten van je sensitiviteit en bij het vertrouwen op en volgen van jouw intuïtie.

Relevantie voor de vFAS-praktijk:

  • Leren om niet meteen in oplossingen te denken, maar stil te staan bij de pijn die vaak aan het probleem ten grondslag ligt;
  • Leren vertrouwen jouw innerlijk kompas, op een 'wetend' deel in jou.

Werkvormen:

  • Een theoretisch model over persoonlijkheid en essentie;
  • Het lichaam als instrument (kom niet strak in het pak);
  • Meditatieen gebed;
  • Muziek en poëzie.

Oogsten:
De workshop wordt afgesloten met een oefening waarin we het geleerde naar de concrete praktijk van de mediator vertalen.

Keywords:
Openheid, sensitiviteit, intuïtie, helderheid en lef.

Reijnoud Schram is van 1989 tot 2021 advocaat en mediator geweest (MFN en Vfas). Daarnaast heeft hij gewerkt als rechter plaatsvervanger in de familiekamer van de rechtbank Rotterdam en als trainer voor het Centrum voor Conflicthantering in Haarlem.  Sinds 1 januari 2021 werkt hij alleen nog als mediator, trainer en  intervisor  (NOVA, Vfas, MFN).  Het is zijn missie om persoonlijke en professionele ontwikkelingstrajecten samen te brengen.

» Terug naar het programma

Donderdag 9 en
Vrijdag 10 juni 2022
Direct inschrijven